30 tips att mildra baksmällan!

Förebyggande knep

1. Förbered levern

Det är levern som får ta den största smällen efter en natt i Dionysos sällskap. Därför ska du göra allt du kan för att ge den bästa möjliga förutsättningar att jobba effektivt. Preparera med mat och dryck som laddar upp och gör levern på gott humör. Drick morotsjuice och ett renande och stärkande te, tugga i dig frukt och grönsaker (morötter, rå broccoli, brysselkål och tomater) som innehåller mycket antioxidanter. För att inte tala om vitlök som sannolikt är den mest potenta lilla krydda man kan tänka sig.

2. Skydda magen

Alkohol irriterar magens slemhinnor och kan ge upphov till diarré och andra otrevliga symptom. Se därför till att äta innan du festar så undviker du snabba, höga alkoholhalter i blodet. Yoghurt med en fördelaktig kombination av mag-tarmbakterier är ett utmärkt exempel.

3. Planera din kväll

A och O för en lyckad kväll är ofta att planera den väl. Handlar det om en middag med goda vänner eller en utekväll med polarna? I det senare fallet är det inte ovanligt att man ägnar halva natten att stå i kö för att komma in på de mest populära ställena, vilket alltid leder till irritation. Och dåligt humör är ingen bra kombination med alkohol. Är man på en middagsbjudning kan det vara idé att förbeställa en taxi eller komma överens med sin partner om ett visst klockslag när man ska lämna tillställningen.

Är man ute i nattvimlet och vet att den riktiga feststämningen infinner sig först någon gång efter midnatt ska man komma ihåg att inte börja dricka för tidigt. Den maximala berusningen infinner sig ungefär en timme efter konsumtion och därefter börjar man känna sig trött. Alkohol är ju trots allt bedövande och sövande när koncentrationen börjar avta. Att bli onykter för tidigt är sällan någon bra idé. En bättre strategi är att tänka efter före och leder i princip alltid till att man dricker mindre än vad man annars hade gjort.

4. Ladda kylen

En hård natt kräver sina offer dagen efter. Gör det enkelt för dig genom att ladda kylen och skafferiet med mat och dryck som du vet hjälper dig imorgon. Bunkra upp med grönt te (antioxidanter, inflammationshämmande, antibakteriellt osv), youghurt (för magen), echinacea (naturläkemedel som stärker immunförsvaret och piggar upp), mat som innehåller mycket B-vitaminer och andra mineraler (mörkt bröd, råris, grönsaker), rikligt med frukter (antioxidanter mm).

5. Se till att vara utvilad

Du känner säkert själv till skillnaden mellan att dricka när man är trött och stressad jämfört med när man är utvilad. Effekten kan vara ödesdiger. Se till att du är utvilad och i god form så klarar du definitivt dagen efter bättre. Ta en ”power nap” innan du ger dig av till festligheterna.

6. Drick mycket

Vätskebalansen är avgörande för att du ska må bra dagen efter. Se till att dricka mycket vatten redan innan du går ut. Att vara uttorkad när du går på spriten är en säker väg till huvudvärk och illamående.

7. Förnya ditt gymkort

Om du är vältränad kommer kroppen också att bättre orka med den stora belastning som det innebär att förbränna stora mängder öl, vin och sprit. Ta dig i kragen och förnya gymkortet! Däremot är det lönlöst att träna precis innan du går ut – alkoholen motarbetar muskeluppbyggnaden. Likaså ska du vara försiktig med att träna alltför hårt efter festen – kroppens organ har nog med att förbränna spriten och behöver inte belastas med ytterligare 70 kilo på bänkpressen.

8. Ät i förväg

Se till att vara mätt när du går ut. Att festa på tom mage leder till större påfrestningar på slemhinnorna och gör ”alkoholtoppen” mycket brantare. Med mat i magen blir alkoholkurvan jämnare. Tänk på att berusningskänslorna kommer avsevärt långsammare när du ätit. Vänta därför ut effekten av spriten innan du häller i dig nästa omgång.

9. Se till att njurarna och kroppens syra-basbalans är i trim

Liksom levern får njurarna jobba hårt när du dricker mycket. Alkoholen är vätskedrivande genom att den hämmar återresorptionen av vatten. Du förlorar därför mycket vätska när du dricker alkohol. Kroppens syra-basbalans är också viktig för ditt välbefinnande. Njurarna påverkar kroppens pH-värde eftersom alkohol ökar surhetsgraden i kroppen. Det kan därför vara bra att tillföra basbildande föda (tex grönsaker, frukt och bär) innan du dricker. Drick mycket te, fruktjuicer och ät med fördel selleri, torkade fikon, russin, apelsiner och mandariner som alla anses har en positiv effekt på njurarna och syra-basbalansen.

10. Ät B-vitamintillskott

När vi förbränner alkohol använder levern mängder av olika B-vitaminer. Se därför till att depåerna är nyligen påfyllda (eftersom B-vitaminer är vattenlösliga försvinner de snabbt ur kroppen). B-vitaminer finns i frukt, grönsaker, pasta, ris, bröd och andra produkter med mycket kolhydrater.

Knep medan festen pågår

11. Tänk på vad du dricker – kombinera på rätt sätt

Visste du att kininet i gin & tonic har en depressiv påverkan? Precis som alkoholen i sig efter den första uppiggande effekten. Även om det är en god drink, kanske det finns bättre alternativ för dig? Att bli nedstämd och trött är säkert inte målet för kvällen.

Tänk också på att öl har vissa negativa egenskaper. På grund av dess ”matiga natur” (öl innehåller mängder av kolhydrater till skillnad från vin och sprit) kommer alkoholkurvan att bli avsevärt flackare än efter andra drycker. Det gör att berusningseffekten blir mindre och du får dricka dubbelt så mycket öl som sprit för att bli lika berusad (översatt till starksprit). Öl är dessutom synnerligen vätskedrivande. Resultatet blir en högre promillegräns vid samma berusningskänsla om du har druckit öl jämfört med andra drinkar.

Vin, och främst rödvin, innehåller mycket histamin som man kan reagera emot. Många får huvudvärk, blir röda i ansiktet och får nässelutslag, vilket är just ett symptom på histaminkänsligheten.

12. Undvik föroreningarna – blanda mindre

Andra färgade drycker som cognac, whisky och likörer innehåller ibland smakämnen eller andra tillsatser. Vid tillverkningen bildas biprodukter som kan utlösa allergiska reaktioner. Att hejdlöst blanda olika spritsorter som innehåller stora mängder sådana ämnen kan få dig att må sämre dagen efter.

13. Drick långsammare och ge alkoholen tid att verka

Det är lätt gjort att hälla i sig för mycket för snabbt. Särskilt om du dricker öl eller har ätit mycket tar det lite längre tid att känna berusningen (utan att det fördenskull påverkar hur snabbt spriten förbränns). Att delta i typiskt manliga hävningstävlingar är med andra ord ingen bra idé.

14. Akta dig för fruktisarna

Fruktdrinkar är förrädiskt goda. De innehåller mängder av socker och inte sällan juicer (främst ananasjuice) som döljer spritsmaken. Samma sak gäller den alltmer populära alkoläsken. Det är lätt att dricka väldigt många sådana utan att ens reflektera över hur mycket sprit de innehåller – vilket också ofta är syftet med dem.

15. ”Lura” polarna – spela teater

Ett billigt och enkelt trick att klara av nattsuddet är att inte alltid beställa drinkar med sprit i – åtminstone inte till sig själv. En lättöl ser precis ut som all annan öl (se bara till att snabbt hälla upp den i ett glas eftersom den i 9 fall av 10 serveras i flaska på krogen). Tonic med mycket is och en skiva citron eller lime ser ut – och smakar – i princip som motsvarigheten med gin. En Virgin Margarita eller Virgin Mary smakar likadant som en med 6 cl sprit i, men kostar en tredjedel.


16. Njut av doften

Mycket av vinets smak sitter faktiskt i doften. Att äta en god middag och sniffa sig igenom rödvinet låter kanske inte så festligt, men sanningen är att merparten av njutningen faktiskt nås i alla fall. Ta för vana att inte dricka till varje skål – utan bara lukta. Jag har personligen under tre helvita månader nosat mig igenom mängder av middagar med goda Riojor, väl kylda champagner och ett antal sauvignon blancs. Med lite övning är det ingen som märker att man inte dricker utan bara för glaset till munnen och näsan.

17. Sluta dricka vid midnatt

Ha som regel att sluta dricka vid ett visst klockslag – förslagsvis midnatt. Inte minst när man är onykter har man en tendens att vitt och brett beställa drinkar utan att tänka på att de frampå småtimmarna varken var goda eller önskvärda. Att ta en ”färdknäpp” efter en trevlig middag med goda vänner är ingen vidare idé. Tanken på att den sista (onödiga?) drinken tar ungefär tre timmar att förbränna på toppen av de andra, gör att man känner sig motiverad att tacka nej.

18. Lämna kreditkorten hemma

Det är inte klokt vad man kan göra av med mycket pengar i baren. Bestäm dig för hur mycket du kan tänka dig spendera under natten och ta med dig pengarna – kontant. När de tar slut så blir det inget mer. Så enkelt är det. Med alkohol i kroppen flyger vårt rationella tänkande all världens väg och man bryr sig inte om vare sig tid eller pengar. Därför är det bra med vissa ”fysiska” begränsningar.

19. Kom för sent

Eftersom alkoholen bara har en upplivande effekt under tiden som koncentrationen i blodet stiger är det viktigt att inte ”toppa” för tidigt. Ofta infinner sig den bästa feststämningen först efter midnatt. Se till att vara i högform då. Att komma lite sent till förfesten och därmed ”missa” både den första och andra drinken brukar vara en bra metod för att orka längre och hålla humöret i topp hela natten. Likaså är det klokt att tacka nej till den ofta ganska starka aperitifen före maten. Drinken bedövar smaksinnena, minskar mättnadskänslan och tröttar ut dig i förtid.

20. Se till att vara på gott humör

Alkohol förstärker våra känslor. Om du är glad blir du gladare, om du är ledsen finns det risk att du blir ännu ledsnare. Drick inte för att du är stressad eller på dåligt humör utan välj tillfällen när du redan är på gott humör och vill ha riktigt roligt.

Knep när festen är över

21. Sov länge

Kroppen har en enastående förmåga att läka sig själv och bäst gör den det när vi sover. Se därför till att ha gott om tid på dig dagen efter. Sov länge och ta till enkla trick för att inte störas. Testa öronproppar – sådana har en förbluffande god effekt. Alkohol vidgar blodkärlen och medför att för mycket vätska blir kvar i ansiktshuden. Du blir plufsig och lite uppsvullen i ansiktet efter en natt med hårt festande. Testa en ansiktsmask för att få tillbaka din lyster och unna dig lite personlig lyx.

Det enkla gurktricket funkar också. Dränk en handduk i varmt vatten (gärna med pepparmint) och fukta ansiktet. Lägg handduken under nacken och placera tunna gurkskivor över ansiktet, ögonlocken och halsen. Ligg så i 15–30 minuter och känn hur livskraften kommer tillbaka.

22. Stärk ditt immunförsvar – echinacea, zink och L-arginin

Mycket alkohol påverkar immunförsvaret och risken att bli sjuk ökar. Se därför till att stärka ditt immunförsvar. Ett bevisat naturmedel är echinacea som utvinns från röd solhatt och går att köpa i vilken hälsobutik som helst.

Kombinera gärna med zink i tablettform som har samma effekt och preparera dig i förebyggande syfte. L-argininrika medel som L-Argiplex Man och L-Argiples Kvinna stärker också immunförsvaret.

23. Drick mycket vätska

Dagen efter är det avgörande att du ser till att återställa och upprätthålla vätskebalansen. Drick mycket vatten och olika välgörande teer och smaksätt med exempelvis honung. En populär och effektiv metod är Resorb – ett vätskebindande medel som kan köpas på Apoteket. Detta används vanligtvis i samband med vätskeförlust vid magsjukdomar eller diarré och är ett effektivt sätt att balansera kroppens salt- och vätskenivå. Resorb innehåller druvsocker, citronsyra, natriumbikarbonat samt natrium- och kaliumklorid. Ett annat preparat som blivit mer och mer populärt, och som tagits fram just för att lindra baksmälla är Revigör. Preparatet har även testats i en placebokontrollerad klinisk studie på Karolinska institutet med positiva resultat. Statistiskt säkerställda effekter visade mindre huvudvärk, bättre reaktionsförmåga, bättre korttidsminne, mindre skakighet och mindre svettningstendens. Revigör innehåller till stor del samma ämnen som Resorb, men därutöver också bla B-vitaminer, taurin och magnesium som motverkar effekterna efter en blöt kväll. Revigör finns att köpa i de flesta hälsobutiker.

24. Ät nyttigt – undvik för mycket fett och syra

Spriten sänker kroppens pH-värde – du blir sur. Se därför till att äta nyttiga basvaror som stabiliserar kroppens pH-värde och undvik mat och dryck som är syrabildande (tex kaffe, Coca-Cola, spannmålsprodukter, brysselkål, bönor, jordnötter, ägg och kött). Försök också att undvika alltför fet mat. Tanken på din sura mage i kombination med mycket fett kan få vem som helst att reagera – det skär sig! Ladda i stället med basbildande varor för att stabilisera syrabalansen i kroppen.

25. Mumsa antioxidanter

Spriten gör att du åldras! Teorin om de fria radikalerna är en av de ledande bakom kroppens åldrande. Genom att spriten ökar bildandet av fria radikaler och leder till förbrukning av de skyddande antioxidanterna åldras du. Naturens livselixir heter antioxidanter och finns rikligt i frukt, grönsaker och en del örter, och inte minst i te. Du kan också ta antioxidantillskott i pillerform. Detta är ett säkert sätt att motverka den ökade mängd av fria radikaler som simmar runt i kroppen efter en natts festande.

26. Ta vitamin- och mineraltillskott

Alkoholen dränerar kroppen på en mängd vitaminer och mineraler. Dessa får du naturligtvis tillbaka när du äter, men för att hjälpa till på traven skadar det aldrig att ta ett vitamin- och mineraltillskott. Inte minst är vitamin B och C, natrium-, kalcium och kaliumsalter och magnesium viktiga att få i sig. Magnesium har flera viktiga funktioner i kroppen. Det medverkar i en rad reaktioner i ämnesomsättningen och energibildningen och är dessutom en viktig motreglerare av kalcium – kroppens egen kalciumblockerare. En hel del av symptomen vid bakfylla beror nämligen på en ökad mängd kalcium i hjärnceller och nervceller. Magnesium har dessutom en dokumenterad minnesförbättrande effekt.

27. Undvik hård träning

Din kropp får jobba hårt för att förbränna spriten och därför ska du undvika att utsätta den för extra hårda prövningar dagen efter. Att gå till gymmet och ”maxa” i bänkpressen är ingen god idé, lika lite som att flänga runt på squash- eller badmintonbanan. Du blir inte snabbare nykter för att du sätter dig i bastun och ”svettas ut” alkoholen. Det är bara vattnet du svettas ut – alkoholen blir kvar. Däremot är det förstås att rekommendera långa promenader och mycket frisk luft.

28. Ta rätt huvudvärkstablett – eller helst ingen alls!

Bultar det i huvudet? Välj då rätt huvudverkstablett, om du nu måste ta någon. Produkter med acetylsalicylsyra och ibuprofen som Treo, Magnecyl, Ipren, Alindrin med flera frestar på magens och tarmens slemhinnor hårt och ökar belastningen från alkoholen. Ett annat alternativ är tabletter som innehåller paracetamol, som Alvedon, Panodil, Curadon, Citodon med flera. Dessa sliter dock på levern och kan i värsta fall leda till leverskador om de tas samtidigt som du har en hög alkoholnivå i kroppen. Att blanda huvudvärkstabletter med alkohol är alltså inte någon bra kombination (och har ingen som helst positiv effekt ihop med alkohol, eftersom de inte påverkar samma receptorer). Dock kan det ju ibland vara nödvändigt, och beroende på hur man känner sig i magen kan det ena alternativet vara att föredra framför det andra. En normal dosering av tabletter med paracetamol dagen efter utgör ingen fara för en i övrigt frisk person.

29. Självmassage

Det finns olika reflexpunkter i kroppen som kan hjälpa dig att slappna av och komma i balans efter en våt natt. En av dem kallas ”the great eliminator” och finns i triangeln mellan tummen och pekfingret. Börja med att trycka lite mjukt och öka sedan styrkan. Är du bakfull kommer det att göra ont. Håll i några minuter och släpp därefter långsamt och gör om proceduren på andra handen. Du kommer att märka hur cirkulationen ökar och du känner dig avslappnad. Även om vetenskapligt stöd saknas för metoden upplever många att den hjälper. Däremot finns det rikligt med vetenskapligt stöd för att massage, ömhet och beröring av kroppen frigör hormonet oxytocin, som har en starkt avslappnande effekt.

30. Ha sex

Sex är bra på många sätt. Att vara intim med sin partner är ett naturligt – och trevligt – sätt att bota besvären. Kroppens utsöndring av endorfiner, det kroppsegna morfinet, ökar och därmed välbefinnandet. Likaså ökar halten av oxytocin i blodet. Huvudvärken minskar och den ökade blodgenomströmningen och snabbare andningen hjälper dig att syresätta blodet.